Hoe weet je of je zwanger bent?

De "grote vaststelling" dat je zwanger bent gebeurt voor elke vrouw anders. Als je een zeer regelmatige cyclus hebt is de kans groot dat je snel zal vermoeden dat je zwanger bent wanneer je menstruatie enkele dagen uitblijft .

Zwanger of niet?

Heel wat vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. Ook in het geval van een regelmatige cyclus kan het uitblijven van de menstruatie een andere oorzaak hebben. Weten of je zwanger bent is dus niet altijd even eenvoudig.

Er is natuurlijk de trefzekere zwangerschapstest maar in de beginfase van een zwangerschap kan die soms negatief zijn als er nog niet voldoende zwangerschapshormoon in je urine aanwezig is.

De signalen van je lichaam

Lichamelijke signalen die kunnen wijzen op een zwangerschap zijn:

  • misselijkheid en overgeven (je kan misselijk worden van bepaalde geuren als koffie of sigarettenrook)
  • vermoeidheid
  • gezwollen en gevoelige borsten met anders uitziende tepels (die soms tintelend kunnen aanvoelen)
  • verstopping
  • een veranderende stemming (snel boos of huilerig)
  • een veranderde smaak
  • geen eetlust of juist een grote eetlust
  • meer plassen

Maar ook dan ben je niet zeker. Er zijn steeds wel een aantal ziektebeelden waarvan de symptomen perfect overeenstemmen met wat je ervaart als je zwanger bent. De lichamelijke verschijnselen kunnen trouwens heel verschillend zijn en sommige vrouwen hebben er zo goed as geen last van.

Bovendien verdwijnen de ongemakken meestal na enkele weken, eens de hormonale veranderingen die je moeten voorbereiden op de zwangerschap, min of meer ‘gestabiliseerd’ zijn.

De zwangerschapstest

Gelukkig bestaat er een sluitende methode om te weten of je in blijde verwachting bent of niet. Als je zwanger bent zijn er in je urine immers sporen van een speciaal hormoon, het zwangerschapshormoon .

Bij de apotheek kan je producten verkrijgen die je toelaten om op een zeer eenvoudige en snelle manier na te gaan of dat hormoon in je urine zit. De testen zijn bovendien onfeilbaar . Als de test ‘positief’ is, dan ben je zwanger, is hij negatief’, dan ben je niet zwanger (tenzij er nog niet genoeg zwangerschapshormoon in je urine was, helemaal in het begin van je zwangerschap).

De test gebeurt door te plassen op een soort staafje (je kan uiteraard ook in een potje plassen en het staafje erin houden). Na enkele minuten wijst de test het resultaat reeds aan. Dit gebeurt meestal aan de hand van een kleurencode (een bolletje dat verkleurt).

De test is trefzeker omdat hij reageert op het zwangerschapshormoon HCG (Humaan Choriongonadotrofine). Dat hormoon komt ongeveer 6 dagen na de bevruchting vrij. Daardoor komt het dat je al op de dag van de gemiste menstruatie kan testen of je al dan niet zwanger bent.

Ben je zwanger?

Proficiat! Blijf vooral Zappy Ouders volgen, want we geven heel wat handige tips om je negen maanden zo goed mogelijk door te komen. Nu nog handiger dan ooit, met onze gratis Zwanger & Baby app. Download hem snel!

Dit moet je lezen: