Zwanger worden in de winter verhoogt kans op zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes
Uit een nieuwe studie blijkt dat vrouwen die zwanger worden in de winter meer kans hebben om te maken te krijgen met zwangerschapsdiabetes. Wij geven je meer uitleg!

Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide (Australië) en de Universiteit van Groningen (Nederland) hebben samen met het  SA Health, de gezondheidsorganisatie in Zuid-Australië een onderzoek gevoerd naar de invloed van het weer op een zwangerschap.

Gedurende vijf jaar bestudeerden de onderzoekers 60.000 geboortes in  Zuid-Australië en hebben ze vastgesteld dat de verwekking van een kind tijdens de winter het risico op zwangerschapsdiabetes verhoogd. Het gaat om 6,6% van de zwangerschappen tegenover 5,4% van de zwangerschappen tijdens de zomer.

Het eerste verband tussen zwangerschapsdiabetes en de koude

Dit onderzoek is het eerste dat een verband tussen het seizoen en een zwangerschap aantoont. Maar toch plaatsen de onderzoekers enige nuance bij het rapport omdat de exacte oorzaak van deze soort zwangerschapsdiabetes niet helemaal bewezen is: “Voorgaande studies tonen dat het weer, de activiteit, de eetgewoonten en vitamine D een grote rol spelen bij zwangerschapsdiabetes. Die factoren worden ook allemaal gelinkt met de winter.

Daarnaast zijn er ook nog andere risicofactoren zoals een te hoog BMI, onvoldoende beweging en ook het sociaal-economisch profiel van de moeder speelt een rol. Zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor mama en baby zoals vroegtijdige geboorte, een hoog geboortegewicht en de ontwikkeling van diabetes type 2 op latere leeftijd. Zorg er dus voor dat je op tijd naar de dokter gaat voor controle