Zwanger na gemiddeld 3 tot 6 maanden

Slechts een kwart van de toekomstige mama's kent het beste moment om zwanger te worden en weet perfect wanneer te vrijen. Dat blijkt uit onderzoek van Predictor.

Hoe lang duurt het voor je zwanger bent?

Dit kan een verklaring zijn voor het groot aantal vrouwen – maar liefst 1 vrouw op 5 – dat langer dan een jaar diende te wachten vooraleer zij een kindje mochten verwachten.

In normale omstandigheden duurt het bij een eerste zwangerschap gemiddeld drie tot zes maanden vooraleer een vrouw zwanger is. Uit de studie blijkt dat toch 1 vrouw op 5 meer dan een jaar heeft moeten wachten vooraleer zij in verwachting was van haar eerste baby. Een op tien vrouwen heeft zelfs meer dan twee jaar geduld moeten uitoefenen. Als je zwanger wil worden is het belangrijk op de meest vruchtbare dagen te vrijen. Het onderzoek wees echter uit dat slechts een kwart van de huidige mama’s weet in welke periode van haar cyclus zij het vruchtbaarst is. Heel wat koppels trachten hierdoor zwanger te worden op de verkeerde dagen.

Ontdekken dat je zwanger bent van je eerste kindje is een bijzonder moment. Hoewel de meeste vrouwen snel denken zwanger te zijn, willen zij toch liefst zo vlug mogelijk zekerheid. 67% van de vrouwen gebruikt hiervoor een zwangerschapstest. De helft van deze vrouwen koos ervoor de test uit te voeren op een moment dat zij alleen was. De andere helft voerde de test uit in aanwezigheid van haar partner.

Om vrouwen te helpen hun vruchtbare dagen te bepalen en zo hun kans op zwangerschap te verhogen, ontwikkelde Predictor zijn Ovulatietest. Deze detecteert een stijging van het luteïniserend hormoon (LH-hormoon), dat steeds aanwezig is in de urine van de vrouw. De LH-piek – wanneer je het vruchtbaarst bent – vindt plaats net voor de eisprong. Wanneer je binnen 24 tot 36 uur na een positief resultaat gemeenschap hebt, is de kans op zwangerschap het grootst.

Voor vrouwen die het snel willen weten ontwikkelde Predictor de Vroegtijdige zwangerschapstest. Dankzij de hoge gevoeligheid voor het hCG-hormoon maakt deze test het al mogelijk vanaf 4 dagen voor het begin van de menstruatie of vanaf 10 dagen na het laatste seksueel contact na te gaan of men zwanger is. Zowel de gewone als de vroegtijdige zwangerschapstest van Predictor zijn voor meer dan 99 % betrouwbaar en bieden dezelfde gevoeligheid en specificiteit als een urinetest bij de arts.