3 x wintersoep boordevol vitaminen

soep
Tijdens de winter kunnen onze kinderen wel wat extra vitaminen gebruiken. Geef je liever geen supplementen? Dan is soep de oplossing! Wij geven je alvast enkele receptjes voor vitaminerijke wintersoepen!

Soep, soep en nog eens soep!

Zijn je kinderen niet zo’n fan van groenten en geef je ze liever geen voedingssupplementen? Maak dan een van onderstaande, overheerlijke soepen! Ze zitten boordevol vitaminen die extra weerstand bieden tegen het koude winterweer. Bovendien smaakt op een koude winterdag niets beter dan een kom verse, warme soep.

1. Spinaziesoep

Ingrediënten:

  • 500 g spinazie
  • 250 g aardappelen (geschild en in blokjes)
  • 1 fijngesneden ui
  • 850 ml kippenbouillon (liefst verse, die bevat geen zout van bouillonblokjes)
  • 150 ml room
  • 100 g geraspte jonge kaas
  • plantaardige margarine of olie

Bereiding:

  • Bak de ui in de helft van de margarine/olie, voeg de aardappelblokjes en de bouillon toe en kook afgedekt in 10 minuten gaar.
  • Voeg de spinazie toe en kook ze ongeveer 3 minuten mee.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng ze opnieuw aan de kook.
  • Roer de room erdoor en strooi de kaas erover.

 

2. Wortelsoep met yoghurt

Ingrediënten:

  • 1/2 rode paprika
  • 500 g wortelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 1 koffielepel
  • Provençaalse kruiden
  • 900 ml kippenbouillon (vers)
  • 3 eetlepels fijn gesneden peterselie
  • 100 ml volle yoghurt

Bereiding:

  • Schil de paprika met een dunschiller.
  • Verwijder de steel en de zaadjes en snij hem in blokjes.
  • Schil de wortelen en snij ze in dunne plakjes.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de ui met de knoflook ongeveer 3 minuten op een zacht vuur. Voeg de paprikablokjes, de wortelplakjes en de Provençaalse kruiden toe en bak ze ongeveer 3 minuten zachtjes mee.
  • Voeg de bouillon toe en kook de soep afgedekt gaar.
  • Mix de soep met een staafmixer.
  • Bestrooi met peterselie. Serveer de soep in borden en schep er wat yoghurt in.
    – Suggestie: Een flinke scheut versgeperst sinaasappelsap is ook lekker bij deze wortelsoep.

 

3. Paprikasoep

Ingrediënten:

  • 3 gele paprika’s
  • 2 sjalotjes
  • 1 1/2 eetlepel bloem
  • 100 ml volle melk
  • 900 ml kippenbouillon
  • 45 g plantaardige margarine

Bereiding:

  • Was de paprika’s en schil ze met een dunschiller. Verwijder de stelen en de zaden en snij het vruchtvlees in blokjes.
  • Maak de sjalotjes proper en snij ze fijn.
  • Verhit de margarine in een pan en bak de sjalotjes en de paprika ongeveer 8 minuten op een zacht vuurtje. Bak de bloem ongeveer 2 minuten zachtjes mee.
  • Voeg 300 ml bouillon toe, breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes stoven.
  • Pureer het mengsel met een staafmixer.
  • Roer er de overige 600 ml bouillon en de volle melk doorheen.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook en laat ze nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.

 

Wist je dat baby’s ook soep mogen?

Vanaf 4 maanden mogen baby’s vaste voeding beginnen eten. Je kan ze laten proeven van heerlijke fruit- en groentepapjes, maar ook soep is zeker een goed idee! Baby’s en peuters kunnen namelijk ook die extra vitamientjes gebruiken. Zorg wel dat de soep voldoende is afgekoeld voor je hem aan je baby serveert om brandwonden te voorkomen. Tip: Dompel stukjes brood in de soep en geef ze aan je baby. Zo kan hij of zij er lekker op sabbelen. Njammie!

Check ook onze videopagina met recepten voor fruit- en groentepapjes!

Bron: Kind&Gezin