Maak contact met je baby

moeder en kind
Met de juiste aanrakingen kan je nu al contact maken met je baby! Dit kan met haptonomie, ofwel de leer van het aanraken.

Zwangerschapshaptonomie

Zwangerschapsbegeleiding bij een haptonoom is zowel voor jou als je partner leuk om te doen. Zo leren jullie bewust contact te leggen met de baby. Meestal is de begeleiding individueel en dus niet in groepsverband. De eerste afspraak bij de haptonoom is als je ongeveer 20 weken zwanger bent.
Daarnaast bereid je je tijdens de sessies samen met je partner voor op de bevalling en jullie nieuwe relatie na de geboorte van jullie kind. Puftechnieken komen hier niet aan bod, maar je leert bijvoorbeeld wel om hoe tijdens de pijn van de weeën bij jezelf en je baby te blijven. En je partner leert tips hoe hij je tijdens de bevalling kan steunen.

Voel met je handen

Maar ook thuis kan je zelf contact maken met je baby. Zodra je je kind voelt bewegen in je buik, kun je contact maken. In de eerste 12 weken zit je baarmoeder nog achter het schaambeen waardoor het nog niet mogelijk is, maar daarna is het zeker mogelijk.
Contact maken met je baby doe je door met je hand je buik aan te raken. Belangrijk is de manier van aanraken en de omstandigheden. Wees geduldig, ga rustig liggen en ontspan je. Hoe soepeler je buik is, hoe meer beweegruimte je baby heeft en hoe makkelijker hij je aanrakingen voelt. Laat ook zeker je partner voelen door hem zachtjes met z’n hand over je buik te laten wrijven.

Praat met je baby

Als je goed met je hand voelt, kun je voelen waar je baby in je buik ligt. Als je baby wakker is, kan je eventueel al een reactie voelen. Dat kan een schopje zijn of je baby die zich tegen je hand aan vlijt. Maar je kan ook nu al met je baby praten. Praat met een rustige stem of laat je partner wat fluisteren tegen je babybuik.

Samen een band creëren

Door de aanrakingen en ‘gesprekken’ creëer je al voor de geboorte een band met je kind. Ook voor je partner en eventuele andere kinderen is het leuk zijn om al tijdens de zwangerschap ‘contact’ met de baby te maken. Kwaad kan het zeker niet, het kan alleen maar leuk zijn.

Niet prettig

Niet alles is even aangenaam voor je baby. Heel directe aanrakingen en porrende vingers zijn onaangenaam voor je baby. Voel daarom altijd eerst voorzichtig met je handpalm. Heb je het gevoel dat je echt contact maakt, dan kun je eventueel wel zachtjes met je vingers op je buik spelen.