Zwangerschap: 18 weken zwanger

Af en toe kan je nu het getrappel van je baby voelen. Hij groeit hard en gebruikt zijn spierkracht volop. Zelf zit je nog goed in je vel. Alleen kan je misschien last krijgen van bloedend tandvlees.

18 weken zwanger

Jij

In het verleden werd al eens gezegd dat elke zwangerschap je een tand kost. Maar het is een fabel dat je baby de kalk die hij nodig heeft aan je gebit zou onttrekken. Wat wel kan, is dat door de veranderingen van je hormonen je tandvlees nu gevoeliger is waardoor het sneller kan gaan bloeden. Een goede tandverzorging blijft tijdens je zwangerschap nodig, maar kies er eventueel voor om met een zachtere tandenborstel voorzichtig te poetsen.

Daarnaast zorgen de hormonale veranderingen er ook voor dat de bacteriën makkelijker kunnen groeien in je mond. Hierdoor kan je meer last krijgen van tandplak. Maar zolang je je tanden twee keer per dag goed poetst, hoef je je geen zorgen te maken. Heb je twijfels, maak dan een extra afspraak bij je tandarts.

Een zware last?

Bijna elke zwangere vrouw krijgt last van rugpijn. Misschien is dat bij jou nu al het geval. Je baarmoeder is immers bijna zo groot als een kleine meloen. Daardoor verplaatst het zwaartepunt van je lichaam zich wat meer naar voren en ga je je gewrichten onbewust anders belasten. Dit kan voor ongemak in de onderrug zorgen. Let extra op als je uit bed stapt of vanuit een zittende positie rechtstaat. Maar ook buigen, tillen of gewoon staan kan je rug al belasten. Je bekkenbeenderen komen immers wat losser te zitten.

Ontstoken blaas?

Niet alleen je bekken wordt wat losser, maar ook het spierweefsel ter hoogte van de urinewegen verslapt. Hierdoor kan er wat urine in je blaas achterblijven na het plassen. Dit vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën en dus voor een blaasontsteking. Behandel je dit niet, dan kan het tot een nierbekkenontsteking leiden en dit is een ernstige aandoening. Blijvende nierbeschadiging of voortijdige weeën zijn geen ondenkbare gevolgen hiervan. Veel drinken is de boodschap.

Je baby

Je baby groeit hard: hij is nu zo’n 20 cm lang en weegt ongeveer 200 gram. Ondertussen heeft hij ook heel wat spierkracht ontwikkeld, waardoor je zijn getrappel nu soms kan voelen. Naast stampen, vindt hij het ook leuk om rond te zwemmen. Stilletjes blijven liggen is nu even niet aan de orde.

Ook de tastzin van je baby is verder ontwikkeld. Hierdoor kan hij het voelen als je over je buik aait én kan hij zijn eigen bewegingen voelen. De spieren van de ogen zijn ondertussen ook getraind. Niet dat hij al gericht kan kijken, maar hij probeert wel. Af en toe kijkt hij recht, maar meestal niet. Tot na de geboorte is het heel normaal dat je kind af en toe scheel kijkt.

Slimme beweger

Hoe meer je baby beweegt, hoe meer zijn hersenen worden geprikkeld. Het is immers daar dat de bewegingen worden gecoördineerd. De deling van de zenuwcellen is voltooid en via kleine bloedvaatjes wordt er vocht aangemaakt dat de hersenen en het ruggenmerg omgeeft. Dat vocht moet vrij kunnen doorstromen. Is dat niet het geval, dan kan je kindje een waterhoofdje krijgen. Dat kan zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. Vanaf deze week nemen zijn hersenen met ongeveer 90 gram per maand toe.

Tips and tricks

Must-do’s

  • Het is vroeg, maar begin vast met nadenken over kinderzorg.
  • Je gezondheid is belangrijk! Zorg dat je je zwangerschapsvitamines regelmatig inneemt.

Nice-to-do’s

  • Vraag je partner om een heerlijke en ontspannen massage.
  • Het is prima om af en toe te zondigen met zoetigheden! Zo voorkom je regelmatige vreetbuien.

Vergeet je partner niet

In deze periode kan je partner zich al eens een buitenstaander voelen. Alle veranderingen gebeuren namelijk in jouw lichaam. Hou hem dan ook op de hoogte van wat er allemaal gebeurt met je lichaam en praat over de zwangerschap met hem. Vergeet zeker ook jullie gevoelens niet te bespreken. Praten over jullie verwachtingen en gevoelens, maar ook over zorgen en angsten, sterkt jullie band.

Betrek je partner ook in alle belangrijke afspraken. Ga samen naar de vroedvrouw of gynaecoloog. En misschien vinden jullie het ook leuk om samen een zwangerschapscursus te volgen? Zo voelt je partner zich ook meer betrokken in de zwangerschap.

Dit-is-ook-iets-voor-jou