Zwangerschap: 17 weken zwanger

Je bent nu 17 weken zwanger. Je baby groeit zo’n 2 cm per week en is ondertussen 18 cm lang. Maar ook jouw buik en borsten groeien. Hierdoor kan je eventueel last krijgen van zwangerschapsstriemen.

17 weken zwanger

Jij

Doordat je borsten en je buik tijdens de zwangerschap flink groeien, kun je last krijgen van zwangerschapsstriemen. Dit zijn kleine scheurtjes in je huid die eruit zien als roze of blauwe streepjes. Helaas verdwijnen ze niet na de zwangerschap, al worden ze wel dan lichter van kleur waardoor ze minder opvallen.

Zwangerschapsstriemen voorkomen is moeilijk. Al kan je wel van alles doen om je huid in goede conditie te houden. Smeer rijkelijk met bodylotion of lichaamsolie, neem wisseldouches, let op je houding en blijf bewegen. Om zwangerschapsstriemen op je borsten te voorkomen, kan een stevige zwangerschapsbeha een oplossing zijn.

Buikje bol?

Als je in deze 17de week op de weegschaal gaat staan, hoef je niet te schrikken als je gewicht met 2,5 tot 5 kg is toegenomen. Je baby is al een flink stuk gegroeid, er is meer vruchtwater bijgekomen en ook je baarmoeder groeit nog steeds verder. Aan je onderbuik is nu duidelijk een zwelling te zien. Je baarmoeder komt nu zo’n 3,5 tot 5 cm onder je navel. Probeer vanaf nu zoveel mogelijk op je zij te slapen. Binnen enkele weken, als je dikker bent, zul je het gemak daarvan ondervinden.

Beweegt je baby al?

Tussen de 16de en 20ste week kan je je baby ook voor het eerst voelen bewegen. Ben je voor het eerst zwanger, dan is het vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen de bewegingen van je baby en die van je darmen. Het verschil voelen is een kwestie van ervaring. Wie al één of meerdere kindjes heeft gehad, herkent het gevoel sneller. Voel je nog helemaal niks, sla dan niet in paniek. Vooral bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je het pas halverwege de 5de maand voelt.

Je baby

Op dit moment is je baby ongeveer even groot als een tandenborstel en weegt hij 150 gram. Zijn ogen zijn nog dicht, maar je baby kan wel al licht en donker onderscheiden. Als je op vakantie bent en met je blote buik in de felle zon gaat liggen, merkt hij dit zeker op. Ondertussen heeft je baby ook al wimpers en wenkbrauwen.

Daarnaast ontwikkelen de vingers en tenen zich verder. Op de vingers wordt nu een vingerafdruk ontwikkeld die uniek is en je baby voor de rest van z’n leven zal houden. Ook krijgt hij nu minuscule nageltjes.

Het kraakbeen wordt geleidelijk aan in bot omgezet, maar zelfs de beenderen van een pasgeborene zijn nog buigzaam. Hoewel het beendergestel nog niet af is, vindt je baby het toch nuttig om zijn gestel even uit te testen en dat kan je vanaf nu voelen.

Tips and tricks

Must-do’s

  • Probeer als je ligt op je zij te liggen! Op je rug heb je namelijk kans dat je baarmoeder grote bloedaders naar het hart beknelt. Bonuspuntje: het ligt ook nog eens lekkerder.
  • Je mag gerust blijven verdr sporten, zolang je maar niet overdrijft. De meest ideale sporten zijn wandelen, fietsen en zwemmen.

Nice-to-do’s

  • Het is weer tijd voor een foto van je mooie buik of een ander zwangerschapsmoment.
  • Als je al kinderen hebt, help ze met het maken van leuke knutselwerktjes voor de baby!

Meer zin in seks?

De doorbloeding van je lichaam is beter, en ook die van je geslachtsorganen. Hierdoor kan je nu meer zin in seks hebben en sneller opgewonden raken dan anders. Misschien voel je je zelfs wel meer sexy?

Angst om te vrijen moet je zeker niet hebben. Je kan je baby er helemaal niet mee beschadigen. Heb je na een orgasme last van een pijnlijk gevoel, dan komt dit omdat je baarmoeder samentrekt en opgetrokken wordt aan de omringende spieren en banden. Dit kan helemaal geen kwaad. De pijn zal snel wegtrekken.

Dit-is-ook-iets-voor-jou