Zwangerschap: 16 weken zwanger

Je baby dekt zich deze maand wat steviger in en krijgt een donsje. Niet alleen je baby's huidje transformeert zich, ook jouw huid verandert mogelijk. Vanaf de 4de maand kunnen er soms kleine, bruine vlekjes op je gelaat verschijnen.

16 weken zwanger

Jij

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Hoeveel juist, is bij elke vrouw anders. Sommige vrouwen kunnen door dit extra vocht wel dikke enkels en voeten krijgen.

Vocht afdrijven kan je doen door venkel, selder en asperges op het menu te zetten en zo veel mogelijk zout te vermijden. Daarnaast blijft het ook belangrijk dat je veel water drinkt. Door water te drinken blijf je namelijk je nieren stimuleren om goed te werken én vocht af te drijven.

Het is door de zwaartekracht dat al het extra vocht naar je voeten en enkels zakt. Door zoveel mogelijk je benen omhoog te leggen, kan je dit eventueel voorkomen. Ook massages waarbij de benen van onder naar boven worden gemasseerd, kunnen helpen.

Comfortabele schoenen

Door zwangerschapshormomen worden je gewrichten nu soepeler en dat maakt hen ook kwetsbaarder. Om blessures te voorkomen, draag je beter geen hoge hakken meer. Kies voor een comfortabele schoen, met een kleine stevige hak.

Je voeten kunnen ook groter worden tijdens je zwangerschap: wellicht komt dit omdat je voeten een beetje ‘uitzakken’. Sommige vrouwen blijven ook na hun bevalling een grotere schoenmaat hebben. Of het nu tijdelijk is of voor altijd, het is in elk geval een goed excuus om jezelf te verwennen met een nieuw paar schoenen.

Zet je masker maar op?

Op je voorhoofd, de slapen en rond de mond kunnen bruine vlekjes verschijnen. Deze pigmentatie van de huid wordt het ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Dit kan zowel in de winter als in de zomer optreden, maar verdwijnt doorgaans na de geboorte van de baby. Vooral als je bruin haar en een matte huid hebt, moet je hiervoor opletten. Ultraviolet stralen van de zon of de zonnebank werken deze pigmentatie nog in de hand en kan je dus beter vermijden. Een crème met ‘sunblock’ kan je huid wel doeltreffend beschermen.

Je baby

Je baby is nu al flink gegroeid: hij is 15 centimeter lang en weegt 120 gram. Ondertussen oefent hij ook al z’n ademhaling door vruchtwater in z’n longen te zuigen en er vervolgens weer uit te persen. Echt ademhalen kan je dit natuurlijk nog niet noemen, maar hij doet z’n best.

De babyhuid wordt goed beschermd door een laagje huidsmeer: een vette, witte substantie die zoet ruikt. Dit is nodig zodat het vruchtwater niet kan inweken op de babyhuid. Zelfs na de geboorte zal je baby hier nog wat van hebben. Je baby wordt niet meteen gewassen, zodat het natuurlijke huidsmeer hem ook kan beschermen na de geboorte.

Tweede echo

Deze week ga je waarschijnlijk voor de tweede keer langs bij je vroedvrouw of gynaecoloog. Ook nu zal er een echo gemaakt worden. Misschien kan je het geslacht al zien? Naast het maken van een echo, zal ook je bloeddruk en gewicht gecontroleerd worden.

Tips and tricks

Must-do’s

  • Last van acné of pigmentvlekken? Gebruik niet te veel make-up maar kies voor een dagcrème.
  • Nog niet begonnen aan je babynamen-lijstje? Download de gratis Zwanger & Baby-app voor heel wat inspiratie.

Nice-to-do’s

  • Het is weer tijd voor een foto van je mooie buik of een ander zwangerschapsmoment.
  • Probeer de vader ook wat meer te betrekken. Laat hem ook meepraten over beslissingen omtrent de baby of neem hem mee naar een afspraak.

Dit-is-ook-iets-voor-jou