Zwangerschap: 11 weken zwanger

In week 7 kon je al lezen dat de uitlopers van de zenuwcellen in de hersenen contact zochten. In de loop van deze periode gaan ze zich echt met mekaar verbinden. Dat is van belang, want deze cellen zijn de basis voor het intellect van je kind. En terwijl je baby nog altijd onvoelbaar beweegt, kan het zijn dat hij of zij je toch de eerste maanden wakker houdt.

11 weken zwanger

Jij

We hoeven je niet meer te vertellen dat een zwangerschap bepaalde functies van je lichaam beïnvloedt. De slaap is hierop geen uitzondering. Ook al was je voordien een vaste slaapster, zwangerschap kan hierin verandering brengen. In deze eerste maanden is het niet abnormaal dat je een grote behoefte hebt aan slaap. Het kan zijn dat je je de hele dag moet voortslepen. Vooral als je buitenshuis werkt kan dit een probleem geven. Best zou je zoveel mogelijk rustpauzes inlassen. Aan het einde van deze maand verdwijnt normaal deze grote slaapbehoefte.

Ondanks het feit dat je je sneller moe voelt, kan het gebeuren dat je de slaap niet kan vatten. Niet alleen zet de druk op de blaas je sowieso ’s nachts uit bed, maar ook je eigen gepieker kan je wakker houden. Hoewel vrouwen al eeuwenlang kinderen krijgen, is het voor jou geen alledaagse gebeurtenis. Het is dan ook normaal dat je met vragen zit. Zal ik genoeg van mijn kindje houden? In hoeverre gaat mijn leven hierdoor veranderen? Hoe gaat mijn partner daarop reageren? Als deze en andere vragen door je hoofd spoken, praat er dan met je partner over of vraag advies aan je gynaecoloog.

Onzuivere huid

Door je zwangerschap kan je huid helemaal anders reageren dan normaal. Heb je bijvoorbeeld altijd een gave huid, dan kan je nu te maken krijgen met acné. Omgekeerd kan natuurlijk ook: misschien is je huid nu wel net gaver en egaler dan ooit. Wat het ook is, let erop dat je steeds de juiste gezichtsverzorging gebruikt. Heb je geen idee wat te gebruiken, vraag dan advies aan je schoonheidsspecialiste of apotheek. Zij kunnen je zeker op weg helpen om de juiste producten uit te kiezen.

Zwangerschapsmasker

Wees voorzichtig met de zon op je huid. Onder invloed van zonlicht (ja, ook van de zonnebank) kan er extra pigment gevormd worden tijdens je zwangerschap. Hierdoor kan je een ‘zwangerschapsmasker’ krijgen. Een zwangerschapsmasker is een tijdelijke verkleuring in je gezicht die meestal pas een tijdje na de bevalling weer verdwijnt. Je huis steeds beschermen – ook in de wintermaanden – met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor is dan ook aangeraden. Of kies voor een dagcrème waarin al een SPF is in verwerkt.

Je baby

Deze week wordt zichtbaar of je een jongen of een meisje krijgt. Al vanaf de geboorte staat het geslacht van je baby vast, maar nu worden de eierstokken of zaadballetjes pas echt zichtbar.

Ondertussen groeit hij ook flink: in één week tijd is zijn gewicht verdubbeld en is je baby maar lieft een centimeter gegroeid. Je baby is nu 5,5 centimeter lang en weegt 10 gram.

Wiskunde of talen?

Hoewel de hersenen al aantoonbaar zijn, dienen ze nog een lang ontwikkelingsproces te doorlopen. Daarvoor gaan de zenuwcellen rond deze periode uitlopers vormen die zich vertakken tot een uitgebreid netwerk. Deze verbindingen tussen de zenuwcellen vormen onder meer de basis van de intellectuele mogelijkheden van je kind. Als die later sterk in wiskunde blijkt of eerder taalvaardig is, dat wordt voor een stuk in deze periode bepaald, afhankelijk van hoe de vertakkingen contact leggen. Je kan evenwel nog niet zeggen of je kind een genie wordt of niet.

Zelfstandig of niet

In deze 11de week wordt je baby overigens ook een stukje zelfstandiger en kan hij al op eigen kracht bloedcellen aanmaken. De dooierzak die de bloedlichaampjes vormde, heeft nu zijn taak volbracht en sterft af. De aanmaak van bloedlichaampjes worden nu door de eigen lever en milt van je kindje overgenomen. Weldra gaat het beenmerg witte bloedlichaampjes produceren. Je baby wordt ook een beetje levendiger. De armpjes en beentjes beginnen trekkingen te vertonen die zich naar de nek en de romp uitbreiden en het hoofdje gaat op en neer. Deze bewegingen kan je echter nog niet voelen.

Je merkt het al, je kindje is langzaam maar zeker op weg om op eigen krachten te leven. Alle organen zijn er en sommige beginnen al te functioneren, maar toch is het nog veel te vroeg om buiten de baarmoeder levensvatbaar te zijn. Volgende week, aan het einde van de derde maand, zal het hart van je kindje twee kamers krijgen en zal je merken dat je zelf minder last krijgt van misselijkheid en vermoeidheid.

Tips and tricks

Must-do

  • Begin alvast met het samenstellen van je baby-budget. Hoeveel ben je straks kwijt aan luiers, voeding… ?
  • Educatief en kleurrijk babyspeelgoed is belangrijk voor je baby’s ontwikkeling. Kijk alvast even rond.
  • Spelen er veel vragen in je hoofd? Bel je moeder voor een luisterend oor en waardevolle adviezen of check eens op ons forum.

Nice-to-do

  • Je seksdrang is nu wellicht heel laag. Kruip lekker met je partner op de bank.
  • Boek een tripje naar de masseuse voor een prenatale massage. Die heb je nu wel verdiend!
  • Als misselijkheid nog veel voorkomt, haal dan een citrusluchtje in huis om alle andere misselijkmakende geuren weg te vagen.

Combinatietest

Tussen 9 en 14 weken zwangerschap kan je een combinatietest doen om te checken of je een verhoogde kans hebt op een baby met het downsyndroom. Deze test bestaat uit een bloedonderzoek en een nekplooimeting van de baby. De combinatie van bloedwaarden, nekplooimeting en je leeftijd leidt tot een bepaald risicocijfer. Blijkt uit deze test dat je een verhoogde kans hebt op een kind met het downsyndroom, dan kun je kiezen voor een vervolgtest zoals een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Deze tests zijn doorgaans erg juist, maar er bestaat wel kans op een miskraam. Ondertussen is er ook een nieuwe test: de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) waarbij een miskraam uitgesloten is. Bij de NIPT wordt er bloed afgenomen waarin het DNA wordt getest op chromosomale afwijkingen.

Dit-is-ook-iets-voor-jou