Hoe vroeggeboorte voorkomen?

Hoewel je zelf niet echt te kiezen hebt wanneer je baby geboren zal worden, kan je de natuur wel een handje helpen. We sommen enkele tips op om vroeggeboorte te voorkomen.

Enkele tips om vroeggeboorte te voorkomen

Doe al vroeg aan prenatale zorg. Een van de beste en gemakkelijkste manieren om je risico op premature arbeid te verminderen is naar jouw arts of vroedvrouw gaan wanneer je denkt zwanger te zijn of zwanger wil worden. Deze geeft advies en controleert je op infecties die je zwangerschap schadelijk kunnen zijn. Hij kan ook prenatale vitaminen voorschrijven.

Sommige zwangere vrouwen hebben meer kans op vroeggeboorte dan anderen. Risico factoren zijn onder meer:

 1. Een eerdere vroeggeboorte
 2. Roken of gebruik van illegale drugs
 3. Hoge bloeddruk of diabetes
 4. Een meerling
 5. Infecties tijdens de zwangerschap
 6. Een leeftijd van 35 jaar of ouder
 7. Zwangerschapscomplicaties
 8. Over- of ondergewicht

Praat met je arts of vroedvrouw als je een van deze risicofactoren herkent. Hij kan manieren suggereren om ze te minimaliseren.

 • Uit recent onderzoek blijkt dat baarmoederinfecties, die soms beginnen in de lagere vagina, verantwoordelijk zijn voor maximaal de helft van alle premature geboortes. In het bijzonder de geboorte voor 30 weken zwangerschap. Een ontsteking veroorzaakt het vrijkomen van prostaglandine. Deze zetten op hun beurt de weeën op gang en start aan de verwijding van de baarmoederhals.
 • Bezoek de tandarts! Veel zwangere vrouwen denken dat ze de tandarts mogen overslaan tijdens de zwangerschap. Maar regelmatig bezoek helpt vroeggeboorte te voorkomen. Dezelfde keten van gebeurtenissen zoals bij de baarmoederinfectie kan optreden als je een tandvleesontsteking hebt.
 • Als je te veel bijkomt verhoog je de kans op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, die het risico premature arbeid verhogen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat vrouwen die een BMI hebben onder de 20 (een gezonde BMI is 20 tot 25) minder geneigd zijn om hun zwangerschap te voldragen.
 • Eet goed en doe aan lichaamsbeweging. Dat betekent: volkoren koolhydraten, gezonde bron van eiwitten en zuivel, en een overvloed aan fruit en groenten. Nog een must is regelmatige lichaamsbeweging. Het vermindert het risico zwangerschapsdiabetes en dus zo ook vroeggeboorte. Praat met je arts of vroedvrouw over zwangerschapsveilige workouts.
 • Controleer je medicijnen. Selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) ( tegen angsten en depressies) kunnen leiden tot een hoger risico op vroeggeboorte. Praat hierover met je arts. Je arts kan je ook adviseren een condoom te gebruiken tijdens het vrijen. Sperma bevat prostaglandine, de chemische stoffen die weeën opwekken. Vrouwen met een hoog risico op vroeggeboorte kan worden aangeraden stimulatie aan de borst of tepel te vermijden. Ook een orgasme kan weeën opwekken.
 • Herken de tekenen van arbeid. Hoewel er weinig gedaan kan worden om de premature arbeid te keren als het eenmaal is begonnen, kan de levering meestal worden uitgesteld voor een paar dagen tot een week met behulp van medicijnen die de weeën te onderdrukken.Tussen 90 en 95 procent van de baby’s geboren na 30 weken zwangerschap overleven. De meeste groeien goed tot gezonde volwassenen.

LEES OOK

6 dingen die je moet vermijden tijdens je zwangerschap

Autorijden tijdens de zwangerschap: do’s en dont’s

Wat zijn de risico’s van roken tijdens de zwangerschap?