Jouw hormonen tijdens de zwangerschap

hormonen
Als je zwanger bent, verhoogt de productie van hormonen in je lichaam en die kunnen het je soms knap lastig maken. Hier is een lijstje van hormonen die het meest van zich laten horen tijdens je zwangerschap.

Hoe zit dat met die hormonen tijdens je zwangerschap?

Hormonen  zijn stoffen die door bepaalde klieren direct in je bloedbaan worden afgescheiden. Via deze weg zijn ze verantwoordelijk voor een aantal ongemakken. De hormonen progesteron en oestrogeen zijn de voornaamste zwangerschapshormonen. We sommen ze allemaal even op en vertellen je erbij wat ze precies doen…

 • Progesteron

  In de eerste weken van de zwangerschap wordt in de eierstokken progesteron aangemaakt. Twaalf weken na de bevruchting wordt de productie ervan door de placenta of moederkoek overgenomen. Het hormoon progesteron is verantwoordelijk voor het versoepelen van het spierweefsel. Hierdoor kan onder meer de baarmoeder ongehinderd groeien en uitrekken. Ook het extra bloed dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt, kan dankzij het progesteron gemakkelijker worden getransporteerd. Verder zijn spataders, aambeien, gezwollen voeten, kriebels in de benen, kuitkrampen, vermoeidheid, misselijkheid en maagpijn aan de toename van progesteron te wijten.

 • HCG

  Ongeveer 6 dagen na de bevruchting komt ook het zwangerschapshormoon HCG (Humaan Choriongonadotrofine) vrij. Hierdoor komt het dat je al op de dag van de gemiste menstruatie kan testen of je al dan niet zwanger bent. Het HCG komt in je urine en doet het staafje van de zwangerschapstest omslaan als je zwanger bent.

 • Oestrogeen

  Net als progesteron wordt ook oestrogeen aanvankelijk in de eierstokken en daarna door de placenta geproduceerd. Het is dankzij het oestrogeen dat zowel de placenta als je baby groeien en zich ontwikkelen. Samen met progesteron is dit hormoon belangrijk voor de voorbereiding op de borstvoeding. Na de bevalling daalt de concentratie van oestrogeen en progesteron drastisch.

 • Oxytocine

  Dit hormoon speelt een doorslaggevende rol bij het samentrekken van de baarmoeder. Normaal komt dit hormoon vrij bij het breken van de vliezen. Het is verantwoordelijk voor de contracties of weeën en zet zo de bevalling in gang. Moet de bevalling worden ingeleid, dan wordt een synthetische vorm van dit hormoon gebruikt.

 • Prolactine

  Na de bevalling komt dan het hormoon prolactine in actie. Het stimuleert de melkklieren in de borsten. Telkens als je baby aan je tepel zuigt, wordt de productie van prolactine gestimuleerd. Voor het toeschieten van de melk is dan weer de oxytocine verantwoordelijk. Op dat moment trekt hierdoor ook de baarmoeder samen.

 

De verschillende hormonen zijn tijdens de zwangerschap volop in de weer om je lichaam op de ontwikkeling van je baby voor te bereiden. En deze aanpassingen brengen heel wat ongemakjes met zich mee. Alle zwangere vrouwen hebben er wel eens last van, maar niet van alle kwaaltjes tegelijkertijd. Rond de 4de maand heeft je lichaam zich aan deze veranderde hormoonhuishouding aangepast. Daarom verdwijnen vanaf dan meestal ook de misselijkheid en vermoeidheid van de eerste weken. Na de bevalling verdwijnen normaal al deze ongemakjes te wijten aan hormonen.