Één embryo terugplaatsen verhoogt slaagkans IVF

IVF
Uit een studie die werd voorgesteld tijdens een conferenteie van de British Fertility Society blijkt dat het terugplaatsen van één embryo in plaats van twee zorgt voor een hogere slaagkans van een IVF-behandeling.

Terugplaatsen van één embryo verhoogt slaagkans IVF

Dokter Nick Raine-Fenning, hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van Nottingham (Groot-Brittannië), leidde een nieuw onderzoek naar bevruchting via IVF (in-vitrofertilisatie) waarbij hij 1500 embryo’s onderzocht van 2009 tot 2013. Uit zijn conclusies blijkt dat het de kwaliteit van de embryo’s is die de slaagkans van de IVF-behandeling verhoogt en niet het aantal embryo’s dat wordt teruggeplaatst.

LEES OOK: Hoe gaat IVF in zijn werk?

Tweede embryo verliest aan kwaliteit

Wanneer een embryo van slechte kwaliteit tegelijk met een gezond embryo wordt ingeplant, zal de baarmoeder hoogstwaarschijnlijk het eerste embryo afstoten in plaats van het tweede, gezonde embryo te bewaren. Als het slechte embryo dan verwijderd wordt, bestaat de kans dat het gezonde embryo ook aan kwaliteit verliest. In plaats dat de kansen op bevruchting worden verdubbeld, wordt in dit geval de slaagkans verminderd met 27%.

Hoewel men lange tijd twee embryo’s terugplaatste om de kansen op een zwangerschap te vergroten, wijst dokter Raine-Fenning er op dat er bij tweelingzwangerschappen een hoger risico is op een miskraam of vroegtijdige geboorte. “De meeste patiënten denken dat door het plaatsen van een tweede embryo hun kans op een zwangerschap wordt verdubbeld. Begrijpelijk dat mensen zo denken, maar helaas is dat niet het geval”, aldus de dokter. Tot slot nog een wetenschappelijke nuance: De implantatie van twee minder goede embryo’s is wel nog steeds effectiever dan het plaatsen van één onvolwaardig embryo.