De voordelen van een zwangerschapsmassage

massage
Je hele lichaam verandert als je zwanger bent. En die veranderingen kunnen al eens voor ongemakken of problemen zorgen. Met een zwangerschapsmassage kan je die lichamelijke klachten aanpakken of helpen voorkomen.

Lichamelijke veranderingen

Tijdens je zwangerschap moet je lichaam heel wat veranderingen doorstaan. Je spieren en gewrichten worden losser en soepeler om ruimte te maken voor de baby, maar ook om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Al die veranderingen kunnen voor heel wat lichamelijke problemen zorgen zoals nek-, rug- en bekkenklachten. Maar ook slecht slapen kan een gevolg hiervan zijn

Voordelen van een zwangerschapsmassage

Gelukkig kan je er wel wat aan doen met bijvoorbeeld een massage. Een massage helpt je te ontspannen waardoor je spieren soepeler worden, je ademhaling beter wordt en je hoofd helemaal tot rust komt. Daarnaast wordt ook je bloedcirculatie gestimuleerd én zelfs die van je baby.
Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat zwangerschapsmassages een positief effect hebben op je zwangerschap én de bevalling. Zo slaap je niet alleen beter, maar heb je ook minder last van stress, rugpijn, bekkenklachten… . Daarnaast treden er minder complicaties op tijdens de bevalling.

Verschillende resultaten

Een zwangerschapsmassage zorgt er tijdens je hele zwangerschap voor dat je je goed in je vel voelt. Maar in elke fase van je zwangerschap kan de massage nog andere, extra effecten hebben. Zo zorgt een massage er in de eerste drie maanden vooral voor dat je je fit voelt en kan het helpen om misselijkheid en hoofdpijn te voorkomen of te verminderen. In het tweede trimester verlicht de massage vooral klachten zoals rugpijn en beenkramp. In de laatste drie maanden is de massage vooral gericht op het verminderen van klachten als bekken- en rugproblemen, vocht vasthouden en een slechte nachtrust.

Advies

Twijfel je of zwangerschapsmassage voor jou geschikt is of heb je medische klachten, overleg dan eerst met je huisarts of vroedvrouw.