Mijn kind is bang voor donder en bliksem: wat nu?

bang onweer storm
Enkele keren per jaar kan het flink stormen. Maar wat moet je doen als je kind doodsbang is voor bliksem en donder?

Bang voor donder en bliksem

Angst voor storm en onweer zijn veel voorkomende angsten. Peuters kunnen wind, bliksem, of donderslagen over het algemeen nog niet plaatsen en vaak gaat hun fantasie zijn vrije gang.

Negeer de fantasie niet

Jonge kinderen kunnen bang voor onweer zijn, omdat ze nog geen onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid. Het helpt daarom ook niet om te  zeggen dat het onzin is om bang te zijn. Wat je als ouder wel kunt doen, is je kind even oppakken en troosten. Daarmee geef je aan, dat je zijn angst serieus neemt. Zet hem daarna weer op de grond. Je kunt vervolgens samen naar de wind kijken, of een stukje hand in hand lopen, om hem te laten ervaren dat er niets gebeurt. Zijn angst zal daardoor geleidelijk afnemen.

Verzacht door geluid

Het geluid van een donderslag kan hen erg veel angst aanjagen, ze zien immers niet waar het geluid vandaan komt. Het blijkt een abstracte klank. De volgende tips kunnen helpen:

  • Zet blije, afleidende muziek op tijdens de donderslag
  • Kijk samen naar buiten en slaak bij elke donderslag een blije kreet, net zoals bij vuurwerk. Zo wordt er een positief gevoel aan de donderslag gekoppeld
  • Luister op voorhand eens naar donder- en onweersgeluiden

Help bij angst

Is het voor je kind te ingewikkeld om buiten het gevecht met zijn angst voor wind aan te gaan? Probeer dan een paar tussenstappen te bedenken. Maak samen wind, door met je armen te zwaaien, of hard te blazen. Je kunt ook een ventilator gebruiken, die je op verschillende standen steeds meer ‘wind’ laat veroorzaken. Maak er vervolgens een spelletje van om er op zoveel mogelijk manieren, bijvoorbeeld huppelend, rennend, sluipend, of springend, doorheen te gaan. Gaat dat goed? Dan kun je vervolgens, als het zachtjes waait, samen naar buiten gaan. Vergeet trouwens niet om je kind voor elke stap in de goede richting te prijzen. Op die manier leer je hem, dat hij trots mag zijn op zijn overwinning.

Bron: Ouders Van Nu & , beeld: Getty

Lees zeker ook:

Omgaan met angst bij kinderen

Help, mijn kind heeft separatieangst

Wat moet je doen als je kind nerveus is?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here