Borstvoeding

borstvoeding
“Je zal toch wel borstvoeding geven?” “Toch geen flesvoeding, zeker?” Het zijn zinnen die mij heel bekend in de oren klinken. Jou ook?

Laat ik eerst iets duidelijk stellen: het laatste wat ik met dit artikel wil bereiken, is een nieuwe discussie tussen de voor- en tegenstanders van borstvoeding teweegbrengen. Hiervoor bestaan andere kanalen.

Waar ik wel voor wil pleiten, is dat mama’s helemaal zelf deze keuze moeten kunnen maken. Het zou geen opgedrongen keuze mogen zijn, wat nu wel soms het geval is. Zoals bij mij. Ik was zo’n zeven maand zwanger, toen iemand mij zei “dat ik toch wel borstvoeding zou moeten geven, want dat dat – naast een verse pamper en een overload aan kusjes en knuffels – toch wel het allerbelangrijkste is.” Uhu, zei deze onwetende mama, waarna ze besloot om voor borstvoeding te gaan. Ook het feit dat dit thema in het ziekenhuis nogal hoog aangeschreven staat, deed mij overstag gaan.

Of ik het leuk vond, die borstvoeding? Dat kleine lijfje, zo dicht bij mij? Hemels. Dat kleine monstertje dat mijn tepels kapot sabbelde? De hel. Echt. Het feit dat ik blijkbaar onvoldoende melk produceerde en daarenboven een borstontsteking opliep, maakte het er niet gemakkelijker op. Waardoor ik moest stoppen. Tegen mijn zin, want het voelde voor mij aan alsof ik gefaald had. Alsof ik mijn kindje hetgeen het echt nodig had, niet kon geven. Ondertussen weet ik wel beter. Met flesvoeding worden baby’s ook peuters. Ik weet dat ik mezelf niets kwalijk moet nemen. Dat ik gedaan heb wat ik kon, dat meer op dat moment niet mogelijk was. Probeer ik het nog eens, als er ooit een tweede komt? Misschien. Misschien ook niet.

Wat ik hoop, lieve mama’s, is dat jullie zelf een weloverwogen keuze maken, waar jullie zelf volledig achter staan, waar jullie je goed bij voelen. Ongeacht of het nu om borst- of om flesvoeding gaat. Want ze zijn allebei best wel ok.

Volg de blog De Wereld van Arthur