Sluit buggy af om baby te beschermen tegen luchtvervuiling

Wandelen met buggy
Gaat jouw baby of peuter in de buggy mee wanneer je je andere kinderen ’s ochtends naar school brengt? Dan kun je de buggy maar beter goed afsluiten tegen luchtvervuiling, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wie ’s ochtends de kinderen naar school brengt, neemt vaak de baby of peuter mee in de buggy. Wetenschappers van de Universiteit van Surrey hebben nu een onderzoek gevoerd naar de mate waarin baby’s en peuters die in de buggy meereizen, worden blootgesteld aan vervuilde lucht.  Ze wandelden 64 keer van en naar verschillende scholen en maten telkens de luchtkwaliteit in de buggy.

Het resultaat? De kinderen in de buggy worden blootgesteld aan erg hoge concentraties uitlaatgassen. De vervuiling met fijn stof piekte rond kruispunten en bushaltes en was ’s ochtends een derde tot de helft hoger dan in de namiddag, bij de sluiting van de scholen.

Jonge kinderen zijn veel vatbaarder voor vervuiling

Prashant Kumar, ingenieur aan de Universiteit van Surrey: “Jonge kinderen zijn veel vatbaarder voor die vervuiling dan volwassenen. Hun lichamen zijn nog niet volgroeid, ze zijn nog volop in ontwikkeling en ze wegen minder dan volwassenn.”

Volgens Kumar kun je de buggy best afsluiten met een regenhoes om de kinderen te beschermen tegen uitlaatgassen. “Een van de meest eenvoudige ingrepen is een barrière plaatsen tussen het kind en de uitlaatgassen, met name op plekken met veel vervuiling zoals kruispunten. Ouders zouden de regenhoezen zoveel mogelijk moeten gebruiken als mogelijk is.”

Bron: Knack