Opgepast: uitbraak mazelen in het buitenland

mazelen
Wie binnenkort op vakantie gaat, checkt best even of er in het land van bestemming geen gevaar is voor mazelen. Er is namelijk een uitbraak van mazelen gesignaleerd in populaire vakantielanden, zowel binnen als buiten Europa.

Uitbraak mazelen binnen en buiten Europa

Momenteel zijn er uitbraken in verschillende, populaire vakantiebestemmingen binnen én buiten Europa. In Italië, Duitsland en Roemenië is er een grote uitbraak en in Frankrijk, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië en bepaalde delen van Oekraïne zijn er kleinere uitbraken. Ook buiten Europa heerst het mazelenvirus, onder andere in Thailand, Nigeria, Somalië, Ethiopië en Congo.

Wie zich nog niet heeft laten inenten tegen mazelen en naar een van de risicolanden op vakantie gaat, passeert dus best even langs de huisarts.

Zowel kinderen als volwassenen moeten opletten

Op de leeftijd van 12 maanden worden kinderen in België de eerste keer ingeënt tegen mazelen. De tweede keer gebeurt dat wanneer ze 10 jaar zijn. Kinderen jonger dan 1 jaar kunnen reeds vanaf 6 maanden gevaccineerd worden als ze mee op reis gaan naar een van bovenstaande regio’s. Ze moeten dan wel op 12 maanden opnieuw ingeënt worden.

Ook volwassenen moeten zeker laten controleren of ze al dan niet ingeënt zijn tegen het mazelenvirus. Twijfel je of je voldoende beschermd bent? Neem dan zeker contact op met je huisarts.

“Mazelen is zeer besmettelijk, komt vaak voor en kan dodelijke gevolgen hebben. Vaccinatie tegen mazelen is dus van groot belang voor wie naar één van deze regio’s gaat”, zeggen de dokters van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.