Kinderwens op je 50ste?

Echo
In Nederland mogen vrouwen tot 45 jaar een ivf-benadeling ondergaan, maar moeten deze wel zelf betalen. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) onderzoekt nu of die leeftijd wordt opgetrokken naar 50 jaar. Maar hoe zit dat in België?

In Nederland vergoeden verzekeraars de vruchtbaarheidsbehandeling van vrouwen tot 43 jaar. Na 45 jaar zou de kans om zwanger te worden bijna onbestaande zijn en het risico op afwijkingen te groot.  In ons land ligt de wettelijke limiet op 47 jaar. Belgische experts zien geen enorme verschillen indien daar 3 jaartjes bij zouden komen. Maar wat betekent het als je zwanger wilt worden op je veertigste of vijftigste? Wat zijn je kansen?

Fertiliteitsexperte aan het UZ Gent Petra De Sutter verklaart aan HLN: “”Eens de 40 bereikt, heb je ongeveer één kans op de duizend om op natuurlijke wijze zwanger te worden.” Met een beetje wetenschappelijke hulp is alles ­mogelijk. “Zelfs een vrouw van 90 kan nog zwanger worden”, zegt ­Christophe Blockeel, fertiliteitsexpert van het UZ Brussel. “De baarmoeder blijft ook op latere leeftijd een soort van warme frigo waarin een embryo zich probleemloos kan ontwikkelen.”

Wettelijk mag je tot je 45 donoreicellen gebruiken, tot je 47 kan je je eigen ingevroren eicellen gebruiken. De Sutter: “Tussen 30 en 35 jaar is een zinvolle leeftijd om je eigen eicellen in te ­vriezen, want vanaf dan daalt je vruchtbaarheid. Eenmaal ingevroren in vloeibaar stikstof kunnen die ei­cellen makkelijk tientallen jaren mee.”

Uiteraard brengt dit onderzoek een onderwerp voor debat met zich mee. Moedigen we 50-plus moeders aan? Sommigen vinden het onethisch of uitstelgedrag, maar wat houdt ons tegen? Als we naar de VS kijken: daar bestaat geen leeftijdsgrens en worden wekelijks dertien vrouwen boven de 50 mama.

Indien het medisch geen verschil maakt, is er geen reden om iemand te verbieden ook na haar 47ste nog haar eigen eicellen te gebruiken in een poging een kinderwens te vervullen, niet? Mannen doen het heel de tijd en niemand die daar wat van zegt…

Wat vinden jullie?