Wanneer slapen baby’s door?

Iedereen kent succesverhalen van baby's die enkele weken of zelfs dagen na de geboorte al doorslapen. Maar de meerderheid van de baby's begint pas door te slapen als ze tussen 3 en 6 maanden oud zijn.

Doorslapen en biologische klok

Tussen 3 en 6 maanden oud begint hun biologische klok in een dag- en nachtritme te tikken.  Dat is niet zo gek natuurlijk. Je baby heeft 9 maanden in je buik geleefd. Hij had geen honger of dorst en sliep wanneer het hem uitkwam. Maar eens hij geboren is, moet hij zijn draai vinden in het dag- en nachtritme .

Als jij een van die ouders bent met een baby die na 9 maanden of zelfs een jaar nog steeds niet doorslaapt, begin je te wanhopen. Wat kan je doen om je baby te helpen slapen?

  • In de eerste 3 maanden kan je je beter houden aan het ritme van je baby. Ook al lijkt dat soms zoek. Je kan baby beter niet extra stimuleren door hem overal mee te nemen. Door de extra prikkels worden baby’s vaak onrustiger.
  • Probeer je baby zo goed mogelijk te laten wennen aan het verschil tussen dag en nacht.
  • Overdag kan je praten en spelen met je baby en hem daardoor stimuleren.
  • Tijdens de dutjes overdag kan je baby best laten slapen in een ruimte waar het niet volledig donker is. ’s Nachts daarentegen zorg je ervoor dat het zo donker mogelijk is. Als je hem voedt, verlicht de kamer dan zo weinig mogelijk.
  • Probeer om je baby alleen te laten inslapen . Pasgeboren baby’s hebben de neiging om na de voeding,in slaap te vallen in je armen. Dat is de eerste weken uiteraard geen probleem. Maar na een tijdje probeer je best om baby wakker in zijn bedje te leggen zodat hij alleen in slaap kan raken. Na een drietal maanden installeer je baby’s bedje ook best in zijn eigen kamertje . Hij kan dan wennen aan zijn kamertje en de rust vinden die hij nodig heeft om in slaap te raken.
  • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Een baby is erg gevoelig voor jouw emoties. Als papa of mama rustig blijven, zal baby ook tot rust kunnen komen om de slaapte vatten.
  • Als je baby na een maand of zes nog niet rustig slaapt, kan dit te wijten zijn aan reflux, bepaalde voedingsproblemen (allergie,…). Je kan hier best over praten met je kinderarts .
  • Ga na wanneer je baby dutjes doet. Probeer te vermijden om je baby te vroeg ’s ochtends of te laat in de namiddag te laten slapen. Als je baby te vaak korte dutjes doet overdag, kan dit er ook voor zorgen dat hij ’s nachts slechts korte periodes aan elkaar kan slapen.
  • Vermijd ’s avonds voor het slapengaan te veel drukte. Zorg voor een rustig slaapritueel.
  • Als je baby van meer dan 9 maanden ’s nachts vaak wakker wordt en weent, wijst dit er vaak op dat je kindje niet zelf terug in slaap kan raken. Hij wil zijn tutje, of wil vastgehouden worden of wil gevoed worden.

Door vele gebroken nachten , raak je zelf uitgeput. Aarzel dan niet je arts om raad te vragen als je het gevoel hebt dat er iets schort.

LEES OOK: