Borstvoeding geven op vakantie, hoe pak je dat aan?

borstvoeding
© Getty Images
Op reis gaan terwijl je je baby nog borstvoeding geeft, hoeft zeker niet vervelend te zijn. Het heeft zelfs enkele grote voordelen! Toch is het soms even aanpassen voor je baby én voor jou. Maar dat mag je zeker niet tegenhouden om te genieten van je vakantie!

Stoppen met borstvoeding

Wil jij de borstvoeding beginnen afbouwen, maar ga je binnenkort op vakantie? Dan wacht je hier best mee tot je terug bent. De overstap van borst- naar flesvoeding is best even wennen voor een baby. Door je vakantie is je kind al uit zijn ritme en vertrouwde omgeving, als je dan ook nog eens stopt met borstvoeding, kunnen dat te veel veranderingen in één keer zijn.

Voordelen

Borstvoeding geven tijdens je vakantie heeft een aantal voordelen:

  • Je hebt altijd voeding bij. Handig als jullie onderweg zijn, maar ook als jullie tijdens je vakantie een daguitstap doen.
  • Het is hygiënisch. Zo hoef je geen flesjes en spenen te steriliseren.
  • Als je baby onrustig is na een drukke vakantiedag of even moet wennen aan de nieuwe omgeving, dan kun je hem aan de borst troosten.

Minder melk?

Het is normaal als je wat minder melk produceert tijdens je vakantie. Dit kan komen door vermoeidheid en doordat je in een andere omgeving bent. Het kan zijn dat je lichaam zich moet aanpassen.

Toch is het niet nodig om je baby naast de borstvoedingen dan ook nog water te geven. Wanneer je dit wel doet, zal je kind minder moedermelk drinken en dat is niet zo gezond voor hem. Hierdoor krijgt hij minder calorieën en voedingsstoffen binnen dan hij nodig heeft.

Schrik dat je baby zal uitdrogen? Als je hem voldoende aanlegt, krijgt hij genoeg voeding en vocht binnen. Dit houdt je melkproductie ook op peil.

Tips

Leg je baby tijdens je vakantie en op warme zomerdagen wat vaker aan en laat hem eten wanneer hij erom vraagt. Het feit dat hij vaker gaat willen drinken, vergt wel wat energie van jou. Met de volgende tips blijf jij je fit voelen:

  • Drink minimaal twee liter water.
  • Neem voldoende rust.
  • Eet extra groenten en fruit: heel gezond en bovendien zit hier veel vocht in.
  • Zoek de schaduw op. Door te veel zon kan je je suf en sloom gaan voelen.

LEES OOK

De meest comfortabele posities om borstvoeding te geven

Borstvoeding boost het immuunsysteem van je baby

12 tips voor mama’s die borstvoeding geven